Onderzoek

Op verschillende plaatsen in de wereld wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak en de werking van de genetische afwijking. Daarnaast wordt ook onderzocht wat er het beste aan te doen is, of beter gezegd: welke medicatie de patient het meest helpt.

Tot nu toe zijn er een aantal genparen bekend waardoor de kaliumhuishouding misgaat. Deze worden bepaald bij patienten die verdacht worden van Hyperkaliemie. Toch is dat niet sluitend. Omdat de kalium huishouding in cellen heel ingewikkeld is, begrijpt de wetenschap nog maar een klein stukje van het mechanisme. Dat betekent dat er ook nog maar een aantal genparen bekend zijn. Een aantal gerelateerde ziekten zoals bijvoorbeeld het Anderson-Tawil-syndroom zijn wel volledig genetisch in kaart gebracht.

Negatieve uitslag van de DNA-testen betekenen dus niet perse dat de patient daarmee gezond is. Het betekent alleen dat de patient vermoedelijk een 'nog niet ontdekte' vorm heeft.

In Ulm, Duitsland, wordt door Dr. F. Lehmann-Horn veel genetisch onderzoek gedaan. Dr Lehmann-Horn is erg betrokken in dit werk en zijn resultaten worden wereldwijd gezien als leidraad. Daarnaast zijn er nog slechts een handvol centra waar ook onderzoek gedaan wordt.

Om de kalium huishouding beter te reguleren wordt er een mix van verschillende medicijnen voorgeschreven. Deze zijn: Kaliumchloride drank (75 mmol/ml), Triamtereen, Diamox, Kaliumbicarbonaat, Daranide en een streng dieet waarbij de productie van insuline sterk gereguleerd dient te worden.

 
 

 

Er is nog steeds veel onderzoek nodig om te bepalen welke stoffen in de voeding effect hebben op de kaliumhuishouding.

Ondanks de ervaring dat voeding grote invloed heeft, is er nog relatief weinig echt onderzoek naar gedaan.